Guides

Turen går til Østeuropa

Østeuropa, herunder både Balkan og de baltiske lande, har blandt store dele af befolkningen længe haft et kedeligt ry som værende en stor, grå og kedelig masse. Det kunne ikke være mere forkert, for Østeuropa har efter murens fald og Sovjetunionens opløsning, gennemgået en lang udvikling, og har i dag rigtig meget at byde på. Det være sig kultur, historie og flotte seværdigheder samt shoppingmuligheder for enhver smag og pengepung.

Hvad enten du ønsker et weekendophold, hvor du kan koble af og komme lidt væk hjemmefra eller et par ugers ferie, som du kan bruge på at rejse lidt rundt, så kan Østeuropa være lige det, som du står og mangler. I løbet af 2016 har jeg været i både Letland, Rumænien og senest i Sarajevo i Bosnien, og i dette indlæg vil jeg give dig nogle gode grunde til, hvorfor du bør tage en smuttur til Østeuropa.

Det er billigt

Østeuropa er helt overordnet fattigere end både Skandinavien og Vesteuropa. Lønningerne er lavere, arbejdsløsheden større og mange af landene har høje inflationsrater og ligeså korruption blandt de statsligt ansatte. Dette er medvirkende til, at du kommer langt selv på et skrabet budget, og du kan fx spise dig mæt på en god restaurant for under 150 kroner og drikke lokal øl til kun 10 kroner stykket.

Transport er ligeledes billigt og med taxipriser på knap en fjerdedel af, hvad du giver for en tilsvarende tur i København, er det nemt og bekvemt at komme rundt. En taxitur fra lufthavnen i Tuzla (flyv direkte fra Billund) indtil Bosniens hovedstad Sarajevo koster fx 600 kr. Det er ikke galt, når man tager i betragtning, at det er en køretur på 2,5 timer og ca. 140 km.

Øst er stadig øst

En af de ting, der fascinerer mig mest ved Østeuropa er, at det er så østeuropæisk. Det er ikke på samme måde ”vestificeret”, som mange andre lande efterhånden er det. I mange østeuropæiske lande, værner befolkningen nidkært om både deres traditioner og kultur, og det er derfor ikke ualmindeligt at se gamle koner i traditionelt, østeuropæisk tøj og mænd der drikker kaffe på caféer, imens de højlydt diskuterer politik. Dertil kommer også, at familiemønstrene er markant mere konservative end herhjemme, og det er typisk manden, der er overhovedet for familien. Han arbejder, imens fruen passer både huset og børnene.

Østeuropa er samtidig også kendt for deres imødekommenhed. Det er dybt forankret i deres kultur, at man viser gæstfrihed og bekymrer sig om sine gæsters (turisters) ve og vel. Du kan derfor opleve, at du bliver inviteret hjem til personer, som du kun lige har mødt og bliver bedt om at sætte dig til bords.

Maden

Østeuropæisk mad er kendetegnet ved at være stærkt influeret af klimaet, hvor temperaturforskellene i løbet af året er markant større end herhjemme. Det er ikke unormalt med 30 plusgrader om sommeren og 5 minusgrader om vinteren. Mange familier (især ude på landet og i spredte bymiljøer) har deres egen lille dyrehold, der forsyner dem med æg og mælk, så yoghurt og ost kan laves derhjemme. Brød er ligeledes hjemmelavet og grøntsager spises i forhold til årstiden.

Netop denne forkærlighed for at lave maden fra bunden, er karakteristisk for store dele af det østeuropæiske restaurationsmiljø. På restauranter vil du opleve friskbragt brød, grøntsager, der er hentet ind fra markedet samme dag og kød, der er friskt og mørt.

Det østeuropæiske køkken er dog ikke helt så homogent, som ovenstående kan lyde. Østeuropa består helt generelt af flere etniciteter og kulturer, og det er derfor svært at kalde specifikke retter for østeuropæiske. Når det så er sagt, så er der kendetegn i maden, der går igen på tværs af landegrænser, og især landene i det gamle Sovjetunionen har retter, som de er fælles om.

Hvor vil du overnatte?

I Østeuropa har du de samme overnatningsmuligheder, som du har i resten af Europa. Du kan vælge at overnatte på et hotel, hvor du ved, at de har gode senge og du derfor kan sove godt, du kan gå efter den lidt billigere løsning og vælge et hostel, hvor du kan nøjes med en boxmadras eller du kan vælge at bruge AirBnB. Fælles for alle tre er, at du finder det markant billigere end herhjemme og udvalget af forskelligeartede muligheder er stadig rigtig stort.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.